neděle 25. března 2012

Orobinec, podložky pod hrnce

Reedmace as a stuff under your hot cooking pot

Na kurzu s paní Dandovou jsme vyráběli ošatky. Ty nafotím časem, ale teď nabízím námět pro všechny: udělejte si vlastní podložky pod hrnce!

Podložky pod hrnce z orobince

Podložky jsou výborně funkční. Můžete si je udělat na míru podle Vašich hrnců.

A teď postup:
Nejdříve si nasbírejte orobinec. Nejlépe na právě teď v předjaří, sbírají se suché listy a stříháme co nejvíce pod vodou. Pak je doma umyjeme a nožem nařízneme tak na 2 díly jeden list.


Výroba copánku
Z úplně mokrých pramínků upletete si copánek ze třech pramenů.
Navazujeme podložením dalšího listu.
Upleteme si tak tři metry.











Téměř hotová podložka
Když dopleteme, koneček zavážeme. Od středu navážeme dvě nitě, které navlékneme do jehel na zpracování kůže. Postupně budeme copánek stáčet naplocho a prošívat v jednom směru těmi jehlami.
Určitě to jde i jednodušeji, nic lepšího mě nenapadlo :-)


Postupně stáčíme copánek a přišíváme.
Úplně naposledy přišijeme koneček a je hotovo!


Jako niť jsem použila vlastnoručně upředený český len, chtěla jsem vše mít přírodní.

4 komentáře:

  1. Zase pěkné tvoření. Já bych všechno nejraději vyzkoušela, vyrobila. Ale kam jít na ten orobinec ? Určitě bych se někde vymáchala, spadla do vody a už by mne nikdo nikdy nenašel...

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, orobinec je úžasný! Hodí se jakýkoli, většinou neroste nikde v hluboké vodě. Je třeba ustřihnout listy rostoucí co nejvíce pod hladinou. Já jsem ho sbírala nůžkami rukama ve vodě. Stoupla jsem si tenkrát nohama do rybníka a koukala, jestli jsou tam pijavice.

    OdpovědětVymazat
  3. Tentokrát mě Květa předběhla... Praktické a pěkné věcičky nám tady ukazuješ. Není to pletení dost namáhavé na ruce? Jinak doufám, že něco z tvých výrobků uvidím i na vlastní oči.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem ráda, že podložky pod hrnce zaujaly i Vás. Pletení je na ruce spíše nenáročné. Jen je třeba dobře utahovat. Letos na jaře snad někde u rybníka pár orobinců nasbírám, ještě tak 2 podložky potřebuji.

    OdpovědětVymazat