neděle 15. ledna 2012

Síťování

Půvabná technika, nemyslíte?


Síťovat můžeme do kruhu a přidávat korálky, které posouváme do práce z nitě na jehle. 



K výrobě sítě potřebujeme síťovací jehlu a váleček. Na jehlu se navíjí příze. Váleček určuje velikost ok, šíře válečku je přesně dvakrát menší než výsledné oko sítě.   

Dnešní rybáři už nesíťují, přesto je tato technika stále živá a krásná. Kromě síťovek můžeme vyrábět síťky do vlasů, barevné šály nebo ozdoby na šaty. 










Aktualizace 5.1.2014

Uvádím na pravou míru můj omyl, dnešní rybáři síťují! Jako maturitní předmět tuto techniku najdeme jako součást studia rybářství ve Vodňanech, viz komentář pod článkem.





7 komentářů:

  1. Romanko, asi jsem na tvém blogu první, která bude obdivovat tvoje výrobky a nechá se poučit tvými radami a zkušenostmi. Budu k tobě ráda nahlížet a rozhlížet se po novotách.
    Moc tě zdravím a přeji hodně tvůrčích nápadů... Teta Květa

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý večer, děkuji za podporu! Také vás zdravím z Brna! Postupně budu přidávat celou zásobu výrobků a nápadů, které zatím čekají v pomyslném šuplíku. K Vám na blog také nahlížím!

    OdpovědětVymazat
  3. Mílíš se ;)
    Jsem studentka rybářské školy ve Vodňanech a jeden z maturitních předmětů je síťování ;)
    Ikdyž nejrači bych ho něměla -_- vůbec mi to nejde :((

    OdpovědětVymazat
  4. Teda Kateřino, vyrazila jsi mi dech! Takový maturitní předmět, hmm, síla. Kdybych Ti s tím mohla nějak pomoci, budu ráda! Pověsím tu co nejdříve video s pěkně ukázanou tvorbou základního uzlíku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky, ale naštěstí už jsem to zvládla;) a musím říct že je to celkem zábava :D Ikdyž oplétat keser je fuška :D

      Vymazat
  5. ahojky mela bych prosbu pokud je mozne nejaky viditelny navod jak sitovat pro zacatecniky rovnou sit byla bych faakt moc rada . to co sem nasla na netu -sem se do toho zamotala a nevim preske kudy provlekat ty zakladni oka a kdyz se udela jendo oko jak pstupovat dal a pak jak na dalsi radu.. nejsem schopna udelat ani oka :/ uz se tu s tim s...ru dve hodiny a vysledek nula :/ kdyby nekdo pomohl byla bych rada. hel .d =)

    OdpovědětVymazat
  6. Rukodělko, prosim, mohla by jsi nějaký video nebo přesný papírovy návod krok po kroku a barevně zviditelněný rozdíly šňůrek a uzlíků dat na web i kvůli mě? Včera jsem s tim začla, ale z youtubka to nějak nemohu svou hlavou pobrat, šmodrcham, je to děs. To jsem si myslela, že to nějak dám. A šlo by tam zaznamenat i přidávání a ubírání ok,? Děkuji Mika

    OdpovědětVymazat